De constitucions, transicions i processos constituents (CAT/CAST)

(en castellano más abajo)

Un any més l’Estat espanyol ens convida a celebrar el dia de la Constitució. En general és una data acceptada en què degut a la misèria assalariada i existencial en la que vivim immersos, qualsevol excusa és bona per prendre’s unes vacances. Sembla a ser, almenys a Catalunya, que oficialment només els membres dels partits sobiranistes opten per no fer festa en aquesta data, assenyalant el seu rebuig a l’espanyolisme i l’espanyolització que destil·la la «Carta Magna» aprovada el 1978 per referèndum en el marc de la transició espanyola, que no reconeix el dret d’autodeterminació dels pobles sinó només una autonomia descafeïnada en el marc d’una «democràcia» liberal -que alguns qualifiquen de dictadura parlamentària-. També, és clar, no tancaran les portes la majoria de centres comercials i botigues, degut a la proximitat del Nadal i el consum que aquest exacerba, això vol dir que moltes persones es veuran obligades a treballar en aquesta data, no per convicció política sinó per necessitat econòmica, i moltes d’altres utilitzaran el seu temps lliure per anar en massa als centres d’oci i consum.

Però també podem aprofitar aquesta jornada per altres coses. Podem dedicar-nos, per exemple, a conèixer la nostra història de manera crítica i des de baix, revisant els paradigmes de fons que hem assumit i sustenten la societat actual. També podem fer revisió de vida i autocrítica de perquè no tenim res a celebrar de la constitució que va sorgir de la transició dels anys 70. Podem plantejar-nos com sortir de la quimera socialdemòcrata respecte les nostres opcions de futur, aquesta que ens vol vendre ara una nova constitució participativa i millorada. Així com comprometre’ns a crear les condicions per la utopia deconstituent, desenvolupant un nou imaginari polític i integral i unes pràctiques associades a ell, per forjar una nova civilització.

Aquest article pretén ser un granet de sorra per facilitar-nos aquest procés.

La data d’avui, per activa o per passiva, el primer que ens hauria de portar a la memòria és que som pobles i individus esclaus, a nivell polític, econòmic i social-existencial, tant avui com ahir. Això no és una cosa nova inaugurada a finals dels anys 70 amb la Constitució que ara ens volen fer celebrar, sinó que l’estela de les constitucions ve de més lluny i no només és rebutjable per la «transacció» que aquesta darrera evoca en la memòria de molts de nosaltres,i ni tant sols merament pel fet de ser espanyola, sinó per què les Constitucions sempre han estat símbols d’institucionalització i opressió de la vida del poble lliure. Anem a fer una mica de memòria.

La Constitució de 1812 aprovada per les Corts de Cadis, va ser un punt àlgid d’un procés d’expropiació de terres comunals i abolició de costums populars de la qual les revolucions liberals són amalgames. Les pròpies Corts van ser constituïdes de forma elitista, ni les classes populars ni les dones hi eren representades i el mandat imperatiu va ser abolit el 1812 cosa que va instaurar un sistema «representatiu» de facto. Tant en la Constitució com en els decrets aprovats al voltant d’ella, s’instaura la idea abstracta de «Nació» com a ens a governar superant els senyorius anteriors -cosa que a Catalunya, València, Aragó i Mallorca ja s’havia començat a fer amb els decrets de nova planta- i s’imposa el «sagrat dret de propietat», és a dir la propietat privada absoluta, que fins llavors no havia existit mai històricament en aquests termes. La religió catòlica passa a ser una religió d’estat i la instrucció pública obligatòria serviria per adoctrinar al poble en les idees i pràctiques del nou paradigma liberal. S’estableixen les milícies nacionals, que suplanten als sometents populars i s’imposen una serie de tributs estatals en metàl·lic que obliguen a les classes populars a vendre la seva força de treball i les terres del comú per poder fer-hi front, fet que va provocar nombroses revoltes i insubmissions al llarg de tot el segle XIX. El poble es troba en una disjuntiva, com en tants altres moments històrics, on no sembla haver-hi tercera via possible: entre tradició i revolució, entre Estat espanyol o francès…els anys següents seran anys de revoltes constants i les tres guerres civils que van tenir lloc no es poden explicar de manera simplista com a revoltes de camperols i artesans tradicionals i reaccionaris, sinó com a revoltes de les classes populars que veien com s’esfondrava el seu mode de vida basat en la subsistència i com s’acabava a sang i foc amb la seva cosmovisió, restant en la incertesa si el nou model liberal satisfaria les seves necessitats vitals, si la causa liberal seria un alliberament o un esclavatge amb noves formes.

La vida de la gent de peu, les seves necessitats bàsiques i essencials, no canvien. Canvien les formes exteriors, la política, els governs. Però les persones, sigui quina sigui la forma que prenguin les estratègies per les quals satisfem certes necessitats, això no canvia. Tampoc canvia substancialment la naturalesa d’aquells que pretenen erigir-se en representants i garants de les nostres necessitats, i de la gestió de la nostra vida política. Després de la Constitució de Cadis hi han hagut moltes altres constitucions, com la Republicana dels anys 30, que no han sigut sinó formes de voler millorar i perfeccionar un sistema amb el qual s’ha de trencar d’arrel. La constitució republicana manté el sistema de partits, el parlament, un ordre policial que garanteix l’interès d’Estat per sobre de tot, per això no pot ser tampoc considerada, per molt progressista que sigui, com a una norma alliberadora, ja que la única llibertat política possible que mereixi tal nom és aquella en la qual el poble s’autogoverna a si mateix, en assemblees omnisoberanes confederades. Hem d’acabar amb el mite que les revolucions i constitucions liberals ens van alliberar de l’infern de subjugació de l’Antic Règim. Aquesta gran transformació que va succeïr a molts països europeus no va ser més que «una revolució dels rics contra els pobres» tal com indica Karl Polanyi. No va ser cap «evolució natural» de la societat agrícola a la industrial i de l’antic règim al capitalisme. Va ser una guerra, una imposició en tota regla. Com deia Orwell «Qui no coneix el passat, no entén el present, i per tant no pot transformar el futur». Per qualsevol projecte revolucionari és fonamental avui en dia revisar la història i fer-ne una lectura el màxim d’objectiva possible, més enllà de dogmes i mites que han impregnat la cosmovisió actual capitalista i mercantil, i que en són les seves bases1. De veritat pensem que vivim en el millor dels mons possibles, i que tota època passada ha estat pitjor? La ideologia del progrés així ho indica però si ens atenguéssim als fets objectius i fóssim capaços de pensar al marge de la propaganda política segurament ho veuríem d’una altra manera. L’odre actual només es sosté perquè ens té simbòlicament colonitzats, materialment desposseïts i èticament degradats.

Transició

Tornant a la transició espanyola amb la seva carta magna de 1978, això és, una nova mutació de l’ordre establert, aquesta ens va permetre passar de la cara crua del sistema estatal-capitalista-desenvolupista en forma de dictadura que patíem des de feia 40 anys, a un sistema de democràcia representativa liberal igualment estatalista-mercantilista-desenvolupista que vam poder escollir mitjançant referèndum. La legitimitat que dóna aquest fet ens hauria de fer veure que, quan actuem pensant en el «mal menor», quan s’ens dona la possibilitat de participació ciutadana en l’elecció de les nostres pròpies cadenes, sovint no fem més que rentar-li la cara al sistema i reforçar aquestes. La transició va ser un canvi formal, molt més que no pas essencial. Les elits dominants van aplicar el principi de la cèlebre novel·la de Lampedusa «Cal canviar algunes coses perquè, essencialment, tot segueixi igual». És per això que algunes persones posen de manifest que es va tractar més d’una transacció que d’una transició.

En què va consistir aquesta transacció? La dissidència contracultural es va «atontar» amb consum de drogues i modes estètiques cada vegada més allunyades de la transgressió política; les classes mitjanes es van acontentar amb l’autonomia a través del mercat i el consum, amb les prebendes de l’Estat del Benestar i amb tenir una posició dins l’ordre social; la classe obrera, ja del tot desposseïda, es va deixar comprar per millores salarials i econòmiques i pel miratge del «capitalisme popular». La legalització de partits i sindicats va servir per frenar les mobilitzacions radicals, per calmar els ànims, passant d’una repressió directa a una repressió indirecta mitjançant la cooptació. Els pretesos partits d’esquerra van ser col·laboracionistes en tot moment, igual que els partits de dretes, amb el seu fi de mantenir essencialment l’estabilitat d’un règim en mutació, ja fos per convicció o per falta d’imaginació.

La via revolucionaria no estava a l’alçada de les circumstàncies. No va saber mantenir una postura desestabilitzadora i una estratègia a llarg plaç preparant-se per quan arribessin millors condicions per actuar. No va saber ni renovar ni reemplaçar organitzacions com la CNT, a la qual moltes persones amb inquietuds -les que quedaven vives- es van abocar buscant de nou, després d’una llarga letargia, un horitzó pel qual lluitar. L‘expectativa popular i el context històric demandava molt més que un sindicat revolucionari de treballadors com a forma organitzativa. El poble no organitzat en el millor dels casos va seguir efervescent amb petits projectes, però ja sense les perspectives de transformació total que dóna l’adveniment d’un moment àlgid; d’altres van caure en la depressió i el nihilisme i la gran majoria va acceptar la situació amb més o menys entusiasme.

Així, avui no tenim res a celebrar, i si molt a lamentar: tenim un deure d’autocrítica molt elevat pel que ens vam deixar fer. Superant el paper tant de víctimes com d’herois per assumir les pròpies responsabilitats. També, ja va essent hora de fer un exercici d’empatia col·lectiva i sortir d’un silenci imposat per la por. Som hereus d’un silenci que corromp la societat per dins, com explica Clara Valverde posant sobre la taula la transmissió generacional del trauma i la violència a l’Estat Espanyol al segle XX2. Sense trencar amb aquest silenci, segellat amb la Constitució de 1978, no pot emergir de nou una llibertat de consciència i actuació que permetria desenvolupar un ordre social alliberador.

Processos constituents

Arribats a aquest punt sembla que actualment el millor que podem fer per canviar les coses és seguir parlant de constitucions. Però d’una manera més moderna i participativa, de «processos» constituents. Aquests suposadament ens han d’independitzar i portar-nos a una participació plena en la nostra vida política, a un autogovern. Els partits socialdemocrates hereus de la transició burgesa, aquells que com hem dit van acceptar «que ens robessin el futur i a canvi ens venguessin un porsche» com diu el cantant de rap Nach en una de les seves cançons, pretenen ara renovar el sistema i fer una nova transició.

S’entén que per deconstituir-nos de la constitució espanyola cal constituir-nos en una constitució catalana i republicana. El procés constituent per una república catalana segueix caient en la trampa de vincular independència, autogovern, participació etc. amb la creació d’un nou Estat català o amb la reforma constitucional d’un Estat espanyol. El procés constituent no surt de la trampa perquè des de les seves bases socialdemocrates ens ven que el que necessitem és un estat fort per tenir una democràcia. Mentre els companys del kurdistan estan desenvolupant un paradigma polític -el confederalisme democràtic3– en el qual distingeixen clarament entre democràcia i Estat, els impulsors del procés constituent segueixen veient només la cara bonica de l’Estat, la cara que ha servit per comprar la pau social durant tants anys i mantenint la ficció d’Estat «bó» front a capital «dolent».

Malgrat tot, almenys expliciten que de redactar-se una carta, intentarien assegurar-se que això es fes de forma participativa i popular, cosa que s’ha d’agrair tot i tenint present que el fet que les formes canviïn no afecta al fons. Així, podem caure en el perill, com deia Malcolm X, que «si en el passat s’han portat a terme processos verticals per assolir fins suposadament democràtics, potser el futur passarà per portar a terme processos horitzontals que ens portin a fins verticals». Aquest perill deriva de voler canviar les formes sense qüestionar l’essència, el paradigma de la nostra societat. I mentre no entenguem els mals de la socialdemocràcia, mentre no entenguem que no podem ni volem tornar a un estat de coses profundament degradador per nosaltres i per les comunitats, injust socialment amb la resta de la humanitat i destructor del planeta, no canviarem en essència res. Una altra cosa que proposen per millorar les formes és que si s’ha de fer una declaració unilateral d’independència sigui mitjançant un referèndum per saber quina majoria social hi ha realment a Catalunya que està a favor de la independència. Millorant aquesta forma, obliden de nou que no es donen les condicions subjectives perquè les persones puguem decidir amb llibertat de consciència sobre com volem gestionar la nostra vida política. Imbuïts per proclames i programes des de fora, alienats de la nostra història popular, desposseïts de les nostres capacitats materials, reflexives i espirituals, qualsevol referèndum no pot anar més enllà de la farsa de les formes.

Assumir la nostra sortida de la utopia socialdemòcrata i reconstituir-nos com a éssers amb capacitat política-pública, comprometent-nos no amb una independència formal sinó amb una de real, al costat dels nostres veïns i veïnes, també és un procés al qual podem dedicar la jornada d’avui.

Procés destituent i autogovern comunitari

Com a poble tenim el deure de pensar al marge, de constituir-nos en comunitats conscients front als intents constitucionalistes antics i renovats. No podem canviar el sistema amb les mateixes categories i les mateixes maneres de pensar que l’han creat i que permeten que segueixi existint.

El partidisme alternatiu i el nacionalisme estatista segueixen intentant treure rèdits de les cendres del 15M fins a matar totalment qualsevol alternativa popular i comunitària d’independència des de baix. Es parla de procés constituent, ruptura democràtica…Com diuen alguns companys de Galícia: «Encara que es pretenguin remarcar certes preteses línies d’oposició entre esquerra i dreta, sindicats i patronal, centralisme i independentisme nominal, la confrontació real es dona entre l’estatolatria jacobina, defensora de la dictadura oligàrquica parlamentaria (que potser passarà de «democràtica i de dret» a «radicalment democràtica») i l’assemblearisme popular, hereu de la tradició dels consells oberts, entès no en el sentit de l’autonomisme del municipi estatal sinó com a l’autogovern comunitari.4»

La Constitució actual ens ofega com a persones i com a pobles. «Qualsevol procés d’independència ha de venir des de baix i no ha de tenir cap requisit previ, cap declaració institucional, consentiment del superior o esdeveniment catalitzador, malgrat necessita la voluntat d’individus i col·lectivitats per iniciar-lo (..). La independència formal només es conquistarà, si és que això té alguna rellevància, quan la majoria de les comunitats del país practiquin de fet el seu autogovern integral. No obstant això, com va sancionar el propi Gandhi al seu Testament (1948), la “independència política” va transformar el moviment en una estèril màquina parlamentària que havia renunciat a “conquerir la independència social, moral i econòmica de l’Índia entesa com les seves 700.000 viles”5.

No podem entrebancar-nos altra vegada amb la mateixa pedra. Si l’esquerra segueix apostant en la seva majoria per partits i processos constituents, hem de plantejar una crida a formar una xarxa de persones i col·lectius que promoguin una alternativa autònoma i destituent, autogestionaria, i a l’amalgama de projectes en aquesta línia que ja estan en funcionament a unir-se i projectar-se de forma comuna6.

Cal negar la cosmovisió, els desvalors, la política i els fins últims del sistema de dominació i anar desenvolupant una cosmovisió, valors, línia política i fins estratègics i històrics propis.

Encara que alguns ens diguin que això sona antic, potser és el moment de cridar ben fort «societat torna a ser poble!»

NOTES

1 A tal fi recomanem els llibres «El comú català», de David Algarra, o d’altres com «La democracia i el triumfo del Estado» o «Investigación sobre la II república española» de Félix Rodrigo Mora. D’aquest darrer, encara que no compartim totes les seves opinions i anàlisis pensem que en cert sentit aporta qüestions rellevants.

2 Al llibre «Desenterrar las palabras» publicat per Icaria editorial.

3 Per saber-ne més podeu llegir «La revolució ignorada», editorial Descontrol.

5 Op. cit.

6 Revista “Una posició”, Nodes per la revolució integral, Cooperatives integrals, Auzolan, Autonomia Comunal, Zones Autónomes i altres projectes menys visibles i organitzats que poblen el territori: cooperatives i grups de consum, espais okupats o autogestionats, comunitats convivencials, sindicats de barri, oficines d’expropiació popular…

(CASTELLANO)

De constituciones, transiciones y procesos constituyentes

Un año más el Estado español nos invita a celebrar el día de la Constitución. En general es una fecha aceptada en que debido a la miseria asalariada y existencial en la que vivimos inmersos, cualquier excusa es buena para tomarse unas vacaciones. Parece ser, por lo menos en Cataluña, que oficialmente sólo los miembros de los partidos soberanistas optan por no hacer fiesta en esta fecha, señalando su rechazo al españolismo y la españolización que destila la «Carta Magna» aprobada en 1978 por referéndum en el marco de la transición española, que no reconoce el derecho de autodeterminación de los pueblos sino sólo una autonomía descafeinada en el marco de una «democracia» liberal -que algunos califican de dictadura parlamentaria-. También, claro está, no cerrarán las puertas la mayoría de centros comerciales y tiendas, debido a la proximidad de la Navidad y el consumo que esta exacerba, esto quiere decir que muchas personas se verán obligadas a trabajar en esa fecha, no por convicción política sino por necesidad económica, y muchas otras utilizarán su tiempo libre para ir en masa a los centros de ocio y consumo.

Pero también podemos aprovechar esta jornada para otras cosas. Podemos dedicarnos, por ejemplo, a conocer nuestra historia de manera crítica y desde abajo, revisando los paradigmas de fondo que hemos asumido y sustentan la sociedad actual. También podemos hacer revisión de vida y autocrítica de por qué no tenemos nada que celebrar de la constitución que surgió de la transición de los años 70. Podemos plantearnos cómo salir de la quimera socialdemócrata respecto nuestras opciones de futuro, esta que nos quiere vender ahora una nueva constitución participativa y mejorada. Así como comprometernos a crear las condiciones para la utopía deconstituyente, desarrollando un nuevo imaginario político e integral y unas prácticas asociadas a él, para forjar una nueva civilización.

Este artículo pretende ser un granito de arena para facilitarnos este proceso.

La fecha de hoy, por activa o por pasiva, lo primero que nos debería llevar a la memoria es que somos pueblos e individuos esclavos, a nivel político, económico y social-existencial, tanto hoy como ayer. Esto no es algo nuevo inaugurado a finales de los años 70 con la Constitución que ahora nos quieren hacer celebrar, sino que la estela de las constituciones viene de más lejos y no sólo es rechazable por la «transacción» que esta última evoca en la memoria de muchos de nosotros, y ni siquiera meramente por ser española, sino por qué las constituciones siempre han sido símbolos de institucionalización y opresión de la vida del pueblo libre. Vamos a hacer un poco de memoria.

La Constitución de 1812 aprobada por las Cortes de Cádiz, fue un punto álgido de un proceso de expropiación de tierras comunales y abolición de costumbres populares de la cual las revoluciones liberales son amalgamas. Las propias Cortes fueron constituidas de forma elitista, ni las clases populares ni las mujeres estaban representadas y el mandato imperativo fue abolido en 1812 lo que instauró un sistema «representativo» de facto. Tanto en la Constitución como en los decretos aprobados en torno a ella, se instaura la idea abstracta de «Nación» como ente a gobernar superando los señoríos anteriores -lo que en Cataluña, Valencia, Aragón y Mallorca ya se había comenzado a hacer con los Decretos de Nueva Planta- y se impone el «sagrado derecho de propiedad», es decir la propiedad privada absoluta, que hasta entonces no había existido históricamente en estos términos. La religión católica pasa a ser una religión de estado y la instrucción pública obligatoria serviría para adoctrinar al pueblo en las ideas y prácticas del nuevo paradigma liberal. Se establecen las milicias nacionales, que suplantan a los somatenes populares y se imponen una serie de tributos estatales en metálico que obligan a las clases populares a vender su fuerza de trabajo y las tierras del común para poder hacerles frente, lo que provocó numerosas revueltas y insumisiones a lo largo de todo el siglo XIX. El pueblo se encuentra en una disyuntiva, como en tantos otros momentos históricos, donde no parece haber tercera vía posible: entre tradición y revolución, entre estado español o francés … los años siguientes serán años de revueltas constantes y las tres guerras civiles que tuvieron lugar no se pueden explicar de manera simplista como revueltas de campesinos y artesanos tradicionales y reaccionarios, sino como revueltas de las clases populares que veían como se derrumbaba su modo de vida basado en la subsistencia y como se terminaba a sangre y fuego con su cosmovisión, quedando en la incertidumbre si el nuevo modelo liberal satisfaría sus necesidades vitales, si la causa liberal sería una liberación o una esclavitud con nuevas formas.

La vida de la gente de a pie, sus necesidades básicas y esenciales, no cambian. Cambian las formas exteriores, la política, los gobiernos. Pero las personas, sea cual sea la forma que tomen las estrategias por las que satisfacemos ciertas necesidades, esto no cambia. Tampoco cambia sustancialmente la naturaleza de aquellos que pretenden erigirse en representantes y garantes de nuestras necesidades, y de la gestión de nuestra vida política. Después de la Constitución de Cádiz han habido muchas otras constituciones, como la Republicana de los años 30, que no han sido sino formas de querer mejorar y perfeccionar un sistema con el que se tiene que romper de raíz. La constitución republicana mantiene el sistema de partidos, el parlamento, un orden policial que garantiza el interés de Estado por encima de todo, por eso no puede ser tampoco considerada, por muy progresista que sea, como una norma liberadora, ya que la única libertad política posible que merezca tal nombre es aquella en la que el pueblo se autogobierna a sí mismo, en asambleas omnisoberanas confederadas. Tenemos que acabar con el mito de que las revoluciones y constituciones liberales nos liberaron del infierno de subyugación del Antiguo Régimen. Esta gran transformación que sucedió en muchos países europeos no fue más que «una revolución de los ricos contra los pobres» tal como indica Karl Polanyi. No fue ninguna «evolución natural» de la sociedad agrícola a la industrial y del antiguo régimen al capitalismo. Fue una guerra, una imposición en toda regla. Como decía Orwell «Quien no conoce el pasado, no entiende el presente, y por tanto no puede transformar el futuro». Para cualquier proyecto revolucionario es fundamental hoy en día revisar la historia y hacer una lectura el máximo de objetiva possible de esta, más allá de dogmas y mitos que han impregnado la cosmovisión actual capitalista y mercantil, y que son sus bases1. De verdad pensamos que vivimos en el mejor de los mundos posibles, y que toda época pasada ha sido peor? La ideología del progreso así lo indica pero si nos atuviéramos a los hechos objetivos y fuéramos capaces de pensar al margen de la propaganda política seguramente lo veríamos de otra manera. El orden actual sólo se sostiene porque nos tiene simbólicamente colonizados, materialmente desposeídos y éticamente degradados.

Transición

Volviendo a la transición española con su carta magna de 1978, esto es, una nueva mutación del orden establecido, ésta nos permitió pasar de la cara cruda del sistema estatal-capitalista-desarrollista en forma de dictadura que sufríamos desde hacía 40 años, a un sistema de democracia representativa liberal igualmente estatalista-mercantilista-desarrollista que pudimos escoger mediante referéndum. La legitimidad que da este hecho debería hacernos ver que, cuando actuamos pensando en el «mal menor», cuando se nos da la posibilidad de participación ciudadana en la elección de nuestras propias cadenas, a menudo no hacemos más que lavarle la cara al sistema y reforzar estas. La transición fue un cambio formal, mucho más que esencial. Las élites dominantes aplicaron el principio de la célebre novela de Lampedusa «Hay que cambiar algunas cosas para que, esencialmente, todo siga igual». Es por eso que algunas personas ponen de manifiesto que se trató más de una transacción que de una transición.

¿En qué consistió esta transacción? La disidencia contracultural se «atontó» con el consumo de drogas y modas estéticas cada vez más alejadas de la transgresión política; las clases medias se contentaron con la autonomía a través del mercado y el consumo, con las prebendas del Estado del Bienestar y con tener una posición dentro del orden social; la clase obrera, ya del todo despojada, se dejó comprar por mejoras salariales y económicas y por el espejismo del «capitalismo popular». La legalización de partidos y sindicatos sirvió para frenar las movilizaciones radicales, para calmar los ánimos, pasando de una represión directa a una represión indirecta mediante la cooptación. Los pretendidos partidos de izquierda fueron colaboracionistas en todo momento, al igual que los partidos de derechas, con su fin de mantener esencialmente la estabilidad de un régimen en mutación, ya fuera por convicción o por falta de imaginación.

La vía revolucionaria no estaba a la altura de las circunstancias. No supo mantener una postura desestabilizadora y una estrategia a largo plazo preparándose para cuando llegaran mejores condiciones para actuar. No supo ni renovar ni reemplazar organizaciones como la CNT, a la que muchas personas con inquietudes -las que quedaban vivas- se dirigieron buscando de nuevo, después de un largo letargo, un horizonte por el que luchar. La expectativa popular y el contexto histórico demandaba mucho más que un sindicato revolucionario de trabajadores como forma organizativa. El pueblo no organizado en el mejor de los casos siguió efervescente con pequeños proyectos, pero ya sin las perspectivas de transformación total que da el advenimiento de un momento álgido; otros cayeron en la depresión y el nihilismo y la gran mayoría aceptó la situación con más o menos entusiasmo.

Así, hoy no tenemos nada que celebrar, y si mucho por lamentar: tenemos un deber de autocrítica muy elevado por lo que nos dejamos hacer. Superando el papel tanto de víctimas como de héroes para asumir las propias responsabilidades. También, ya va siendo hora de hacer un ejercicio de empatía colectiva y salir de un silencio impuesto por el miedo. Somos herederos de un silencio que corrompe la sociedad por dentro, como explica Clara Valverde poniendo sobre la mesa la transmisión generacional del trauma y la violencia en España en el siglo XX2. Sin romper con ese silencio, sellado con la Constitución de 1978, no puede emerger de nuevo una libertad de conciencia y actuación que permitiría desarrollar un orden social liberador.

Procesos Constituyentes

Llegados a este punto parece que actualmente lo mejor que podemos hacer para cambiar las cosas es seguir hablando de constituciones. Pero de una manera más moderna y participativa, de «procesos» constituyentes. Estos supuestamente nos deben independizar y llevarnos a una participación plena en nuestra vida política, a un autogobierno. Los partidos socialdemócratas herederos de la transición burguesa, aquellos que como hemos dicho aceptaron «que nos robaran el futuro y a cambio nos vendieran un porsche» como dice el cantante de rap Nach en una de sus canciones, pretenden ahora renovar el sistema y hacer una nueva transición.

Se entiende que para deconstituirnos de la constitución española es necesario constituirnos en una constitución catalana y republicana. El proceso constituyente para una república catalana sigue cayendo en la trampa de vincular independencia, autogobierno, participación etc. con la creación de un nuevo Estado catalán o con la reforma constitucional de un Estado español. El proceso constituyente no sale de la trampa porque desde sus bases socialdemócratas nos vende que lo que necesitamos es un estado fuerte para tener una democracia. Mientras los compañeros del Kurdistán están desarrollando un paradigma político -el confederalismo democrático3– en el que distingen claramente entre democracia y Estado, los impulsores del proceso constituyente siguen viendo sólo la cara bonita del Estado, la cara que ha servido para comprar la paz social durante tantos años y manteniendo la ficción de Estado “bueno” frente a capital “malo”.

A pesar de todo, al menos explicitan que de redactarse una carta, intentarían asegurarse de que esto fuera hecho de forma participativa y popular, lo que se ha de agradecer aunque teniendo presente que el hecho de que las formas cambien no afecta al fondo . Así, podemos caer en el peligro, como decía Malcolm X, que «si en el pasado se han llevado a cabo procesos verticales para alcanzar fines supuestamente democráticos, tal vez el futuro pasará por llevar a cabo procesos horizontales que nos lleven a fines verticales» . Este peligro deriva de querer cambiar las formas sin cuestionar la esencia, el paradigma de nuestra sociedad. Y mientras no entendamos los males de la socialdemocracia, mientras no entendamos que no podemos ni queremos volver a un estado de cosas profundamente degradador para nosotros y para las comunidades, injusto socialmente con el resto de la humanidad y destructor del planeta, no cambiaremos en esencia nada. Otra cosa que proponen para mejorar las formas es que si se tiene que hacer una declaración unilateral de independencia sea mediante un referéndum para saber qué mayoría social hay realmente en Cataluña que está a favor de la independencia. Mejorando esta forma, olvidan de nuevo que no se dan las condiciones subjetivas para que las personas podamos decidir con libertad de conciencia sobre cómo queremos gestionar nuestra vida política. Imbuidos por proclamas y programas desde fuera, alienados de nuestra historia popular, despojados de nuestras capacidades materiales, reflexivas y espirituales, cualquier referéndum no puede ir más allá de la farsa de las formas.

Asumir nuestra salida de la utopía socialdemócrata y reconstituirnos como seres con capacidad política-pública, comprometiéndonos no con una independencia formal sino con una real, junto a nuestros vecinos y vecinas, también es un proceso al que podemos dedicar la jornada de hoy.

Proceso destituyente y autogobierno comunitario

Como pueblo tenemos el deber de pensar al margen, de constituirnos en comunidades conscientes frente a los intentos constitucionalistas antiguos y renovados. No podemos cambiar el sistema con las mismas categorías y las mismas formas de pensar que lo han creado y que permiten que siga existiendo.

El partidismo alternativo y el nacionalismo estatista siguen intentando sacar réditos de las cenizas del 15M hasta matar totalmente cualquier alternativa popular y comunitaria de independencia desde abajo. Se habla de proceso constituyente, ruptura democrática … però como dicen algunos compañeros de Galicia: «Aunque se pretendan remarcar ciertas pretendidas líneas de oposición entre izquierda y derecha, sindicatos y patronal, centralismo y independentismo nominal, la confrontación real se da entre el estatolatria jacobina, defensora de la dictadura oligárquica parlamentaria (que quizás pasará de «democrática y de derecho» a «radicalmente democrática») y el asamblearismo popular, heredero de la tradición de los consejos abiertos, entendido no en el sentido del autonomismo del municipio estatal sino como el autogobierno comunitario4. »

La Constitución actual nos ahoga como personas y como pueblos. «Cualquier proceso de independencia tiene que venir desde abajo y no debe tener ningún requisito previo, ninguna declaración institucional, consentimiento superior o evento catalizador, a pesar de que se necesita la voluntad de individuos y colectividades para iniciarlo (..). La independencia formal sólo se conquistará, si es que esto tiene alguna relevancia, cuando la mayoría de las comunidades del país practiquen de hecho su autogobierno integral. Sin embargo, como sancionó el propio Gandhi en su Testamento (1948), la “independencia política” transformó el movimiento en una estéril máquina parlamentaria que había renunciado a “conquistar la independencia social, moral y económica de la India entendida como sus 700.000 villas5“.

No podemos tropezar otra vez con la misma piedra. Si la izquierda sigue apostando en su mayoría por partidos y procesos constituyentes, debemos plantear una llamada a formar una red de personas y colectivos que promuevan una alternativa autónoma y destituyente, autogestionaria, y al amalgama de proyectos en esta línea que ya están en funcionamiento a unirse y proyectarse de forma común6.

Hay que negar la cosmovisión, los desvalores, la política y los fines últimos del sistema de dominación e ir desarrollando una cosmovisión, valores, línea política y fines estratégicos e históricos propios.

Aunque algunos nos digan que esto suena antiguo, quizás es el momento de gritar bien alto «sociedad vuelve a ser pueblo!»

NOTAS

1 A tal fin recomendamos los libros «El comú català», de David Algarra, u otros como «La democracia y el triunfo del Estado” o “Investigación sobre la II República española» de Félix Rodrigo Mora. De este último, aunque no compartamos todas sus opiniones y análisis pensamos que en cierto sentido aporta cuestiones relevantes.

2En el libro «Desenterrar las palabras» publicado por Icaria editorial.

3Para saber más podéis leer el libro «La revolución ignorada», editorial Descontrol.

4https://www.15-15-15.org/webzine/2015/12/03/proceso-desconstituyente-y-autogobierno-comunitario/

5Op.cit.

6 Revista “Una posición”, Nodos por la revolución integral, Cooperativas integrales, Auzolan, Autonomía Comunal, Zonas Autónomas y otros proyectos menos visibles y organizados que poblan el territorio: cooperativas y grupos de consumo, espacios okupados o autogestionados, comunidades convivenciales, sindicatos de barrio, oficinas de expropiación popular…

Una resposta a «De constitucions, transicions i processos constituents (CAT/CAST)»

 1. “L’odre actual només es sosté perquè ens té simbòlicament colonitzats, materialment desposseïts i èticament degradats. ”

  Totalment d’acord amb aquesta frase i també en la crida d’ajuntar-nos les que ja hem assolit prou consciència per a canviar-ho.

  Afegiria a la crida que, més que promoure, el que cal ara és practicar. Crec que ja som prou les conscienciades per tal que, si posem els nostres recursos en comú, podem comprar uns recursos pro-comunals suficients per a viure una bona part de les nostres vides d’acord amb els nostres valors, a base del regal i la gratitud, enlloc de l’egoisme i la competència. I a partir d’aquí, i de l’amor i l’empatia, anar desconstruint totes les construccions socials que ens esclavitzen, no només la propietat, el mercat, el parlamentarisme, les nacions, idiomes, etc. sinó també rols socials, gèneres, etc.

  Crec que la pràctica és la millor forma de promoció, que ens permet demostrar empíricament que no estem parlant d’utopies futuristes irrealitzables o romantitzant el passat, sinó que podem, ara i aquí, viure molt millor.

  i en això estem ja treballant unes quantes 😉

  I seguint amb la idea que la pràctica és la millor manera d’aprendre, i que dels errors és com més s’aprèn, estenc la crida a ajuntar-se a posar als seus valors en pràctica a les qui tenen creences completament oposades a les nostres: que s’ajuntin les que creuen el la socialdemocràcia i la posin a prova *entre elles*, que s’ajuntin les que creuen en el liberalisme i el posin a prova *entre elles*, que s’ajuntin les que creuen en crear un nou estat i ho posin a prova *entre elles*. Donem-los-hi tot el nostre suport, i exigim que a canvi ens respectin a les que volem posar a prova les idees comunals i ens deixin en pau per viure a la nostra manera. Altrament, si no encoratgem a les qui pensen diferent a posar a prova les seves creences, estem caient en el mateix parany que totes les religions (tant polítiques com místiques): en posar el nostre ego per davant de l’autonomia de les altres persones, creure’ns portadores de la veritat absoluta, i culpar a les altres, a les “infidels”, dels nostres propis fracassos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *