Campanya “Més enllà del sobre”

De cara a reflexionar sobre l’1-Octubre i el que vindrà, comparteixo aquesta campanya per si és del vostre interés!

AQUEST 1-O,

MÉS ENLLÀ DEL SOBRE,

PENSA EN EL QUE SOBRA I S’OBRE

En pocs anys, la desafecció per l’ordre constitucional espanyol ha anat creixent en bona part de la societat catalana. Per les elits espanyoles, democràcia significa simplement legalitat constitucional, forjada en el marc d’una transacció que va mantenir l’essència més autoritària i dictatorial del règim de Franco – «la unidad indivisible de la patria» – per tal que els pobles dominats per Espanya segueixin essent ignorats, emmordassats i oprimits.

Al mateix temps, el projecte polític de renovació, independència i constitució d’un nou Estat ha esdevingut desig d’una part creixent de la societat catalana. El reclam pel dret d’autodeterminació del poble català, s’ha anat acomodant en favor del dret a decidir i finalment, en la proclama del dret a votar: a votar i expressar una posició (SI/NO) en relació a una pregunta que no ha estat formulada per aquells que som cridats a les urnes.

La democràcia és avui en dia l’irrenunciable programa que tot ciutadà ha de fer seu, això sí, en la seva versió parlamentària, com si Estat i independència fossin garantia de democràcia, i la llibertat es reduís al vot.

La democràcia real que es buscava a les places al 15M no pot convertir-se en una mera reivindicació sufragista, una legitimació d’un sistema que només compta amb la gent per expressar-se amb una papereta.

Aquest 1-O, som moltes les persones que volem anar més enllà del sobre. No ens conformem amb el suposat equivalent Democràcia=Estat=Llibertat. Ens neguem a creure que Legitimitat=Legalitat. Volem aprofundir realment en el model de societat que volem, més enllà del nostre vot. Volem reflexionar sobre tot allò que no hi cap ja, a les nostres vides, tot allò que ens sobra: sobra repressió, sobra censura, sobren institucions oligàrquiques, sobren partits i professionals de la política, sobra el centralisme dels grans centres de poder (ciutats, Estats…), sobra afany de lucre, sobra individualisme, egoisme, explotació de la natura, sobren les bombolles immobiliàries, la societat de l’espectacle i la nostra sensació d’impotència. Volem connectar amb la ràbia que sentim moltes persones pel fet que les nostres voluntats i necessitats més bàsiques hagin de ser mediatitzades pels mercats i els estats, per interessos aliens que ens enfronten i ens separen uns dels altres, que instiguen l’odi entre pobles i que ens allunyen d’una vida que valgui la pena viure.

També som moltes les qui connectem amb els somnis i les esperances que mouen el nostre poble, amb l’eufòria de veure com allò que semblava impossible fa uns pocs anys, avui, gràcies a l’esforç i la convicció de molta gent, s’està fent real. Sabem que algunes persones confien en el camí de la independència estatal amb l’esperança que serveixi per millorar les nostres vides i canviar-ho tot. Malgrat tot, hem de tenir present que una papereta no és una vareta! Hem d’anar més enllà, hem d’anar més lluny. No podem deixar la nostra autonomia com a persones i pobles en mans de les elits que, atiant un conflicte nacionalista creixent, ens poden fer allunyar d’un veritable alliberament. Per evitar això, hem de tenir clar que el procés que estem vivint ha de ser només una part d’un llarg camí, il·lusionant, ple de reptes i incerteses, que ja fa temps que està en marxa per generar una mutació social i de valors totalAra pot ser un bon moment per despertar, per obrir-nos a construir un nou model de vida, a democratitzar realment la nostra societat. Així, podem aprofitar aquest procés perquè s’obri el camí a la recuperació de les nostres arrels comunitàries. Per re-aprendre que no estem separats dels altres ni de la natura. S’obre la necessitat d’organitzar-nos entre veïns i veïnes per ser capaços de defensar la vida que volem. S’obre la desobediència a tota forma de dominació, el suport mutu, el replantejament dels valors dominants, la lliure confederació de viles i barris, una vida més simple i autèntica.

Si som capaços de voler i construir una societat autogovernada, les democràcies estatistes cauran pel seu propi pes doncs començarem a recuperar el control real sobre la nostra vida, que vol i val molt més que el vot. En els últims centenars d’anys, molts pobles que han lluitat contra l’Estat, han aconseguit la independència, però no han aconseguit la llibertat, perquè no s’han emancipat per si mateixos de l’Estat. El seu concepte de llibertat ha quedat dins dels límits estatals. Si volem ser un referent a Europa i al món, ha arribat el moment d’anar forjant un nou paradigma polític i vital per Catalunya -i més enllà-, que no caigui en els mateixos errors del passat. Front a les lleis estatals i la seva pretesa legalitat, és moment d’obrir camí per autogovernar-nos entre iguals, en base als valors, els usos i costums que impulsin la nostra legitimitat popular. Per assolir l’autonomia, la determinació per dotar-nos de les nostres lleis i normes de convivència, no necessitem el permís de ningú. El camí a seguir és l’autonomia en els fets, en la vida quotidiana, construint les condicions perquè esdevingui una autonomia real, que surti del poble. I així, quan arribi el moment, es constitueixi o no el nou Estat Català, reivindicar l’autonomia de totes aquelles comunitats que vulguin auto-governar-se més enllà de les fronteres traçades i fer d’aquesta reivindicació un crit a la llibertat per tots els pobles que pateixen sota l’opressió de qualsevol Estat. La lliure determinació dels pobles, inclosa la del poble català, està en mans de les capacitats de la gent i no de les concessions de cap Estat.

Aquest pot ser un moment històric que s’obre, i que podem aprofitar per construir i reivindicar una independència real, que vagi més enllà d’un projecte d’independència institucional que esdevingui simbòlic.

En serem capaços?

Aquest 1 d’octubre, anem més enllà del sobre!

independenciasenseestat.cat

info@independenciasenseestat.cat

setembre de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *